КПІ-Телеком, науково-технічне об`єднання
 
На головну сторінкуНаписати листаМапа сайту



Відповіді на основні питання студентів щодо роботи НТО "КПІ-Телеком" (29.12.2011)
За результатами «круглого столу» було сфомовано перелік відповідей на основні питання, які цікавлять студентів:
  1. Що таке КПІ-Телеком?
  2. Куди витрачаються кошти НТО «КПІ-Телеком»?
  3. Чому тарифи на Інтернет доступ НТО «КПІ-Телеком» вищі, ніж у комерційних провайдерів м. Києва?
  4. Чому заборонено встановлювати роутери, підключати один тарифний план для всієї кімнати?
  5. Чому швидкість доступу не відповідає тарифному плану, локальна мережа працює не стабільно ?
  6. Які плани щодо розвитку Wi-Fi покриття на території кампусу?

Що таке КПІ-Телеком?

НТО «КПІ-Телеком» – це і є КПІ. НТО «КПІ-Телеком» є підрозділом НТУУ «КПІ», як і будь-який факультет чи інститут.
В його задачі входить підтримка та розвиток телекомунікаційної інфраструктури НТУУ «КПІ» для забезпечення роботи:
  • телефонного зв'язку підзроділам НТУУ «КПІ» та фізичним особам;
  • систем охоронної сигналізації;
  • систем «Деканат», «Студент», «Кампус» та інформаційних систем Університету;
  • хостингу та поштової системи НТУУ «КПІ»;
  • допоміжних систем мережі НТУУ «КПІ» — DNS, NTP, системи керування мережею і т.д.;
  • Інтернет доступу для підрозділів НТУУ «КПІ» та фізичним особам;
  • Wi-Fi мережі;
  • IP-телебачення;
  • IP-телефонії.
«КПІ-Телеком» НЕ Є ПРОВАЙДЕРОМ! КПІ-Телеком, розвиває телекомунікаційну інфраструктуру НТУУ «КПІ» та, підкреслюємо, разом з цим, надає послуги інтернет-доступу в КПІ.

Куди витрачаються кошти НТО «КПІ-Телеком»?

НТУУ «КПІ», у будь-якому випадку, буде розбудовувати свою інфраструктуру. Так як, фінансування розвитку мережі ніколи не проводилось на рівні Міністерства, тому, КПІ розбудовує мережу за свій кошт та з доходів, що отримані від продажу інтернет-послуг. Щомісяця, вони витрачаються на: зарплату (служба технічної підтримки, служба підключення та монтажу, абонентський відділ, відділ керування мережею, відділ ІТ); обладнання (світчі, роутери, сервери, запасні частини); матеріали (короба, ящики, стяжки, вита пара, оптичні кабелі, тощо); зовнішні канали Інтернет, ремонт, роботи по модернізації гуртожитків, корпусів.
НТО «КПІ-Телеком» намагається максимальну кількість коштів направляти на розвиток мережі. Нижче наведена порівняльна таблиця надходжень та витрат на розвиток мережі за останні 5 років:

2007 р. 2008 р. 2009 р. 2010 р. 2011 р.
Надходження від наданих послуг, грн. 1 333 000 2 737 000 3 590 000 4 349 000 4 520 000
Витрати на пасивне та активне обладнання для розвитку мережі, грн. 293 000 999 200 1 224 400 563 000 1 811 000

Все обладнання, матеріали та зовнішні канали закуповує тільки у тих компаній, які вибрані за процедурою тендеру (для цього в КПІ існує окремий тендерний відділ). Процедура тендерів прозора, але дуже мало комерційних компаній подають свої пропозиції. Одна з причин — вони зобов'язані тримати ціну протягом усього року, незалежно від економічної ситуації в країні та світі (курс валюти). Ця система не наша, не КПІшна. Ця система нав'язана КПІ Міністерством, якому, в свою чергу, нав'язана Урядом та відповідним законом (про державні закупівлі) ще декілька років тому.
Нагадуємо, що будь-який провайдер може надавати Інтернет для НТО «КПІ-Телеком», але, мало хто бажає ЛЕГАЛЬНО (заключення договору з державною установою та надання усієї інформації по даному договору в податкову інспекцію без будь-якої мінімізації податків) надавати послугу для КПІ на цілий рік з фіксованою вартістю. Ці всі вимоги прописані в законі. Від постачальника інтернет-каналів напряму залежить вартість інтернет-послуг для користувачів. Також, не дуже багато провайдерів може надати якісні інтернет-канали для потреб КПІ.

Чому тарифи на Інтернет доступ НТО «КПІ-Телеком» вищі, ніж у комерційних провайдерів м. Києва?

НТО «КПІ-Телеком» зараз активно проводить модернізацію локальної мережі гуртожитків, відразу після закінчення якої в гуртожитках вводяться тарифні плани з прямим доступом до мережі Інтернет. Ці тарифні плани являються одними з найдешевших в порівнянні з основними провайдерами м. Києва. Крім, того мінімальний тарифний план, який найбільше затребуваний серед студентів коштує лише 49 грн/міс., тоді як у найбільших провайдерів м. Києва мінімальні тарифні плани коштують 50-75 грн/міс та пропонують швидкість значно меншу за 25 Мбіт/с.
На даний момент тарифні плани з прямим типом підключення введено у восьми гуртожитках (6, 7, 11, 13, 14, 17, 21 та 22). Також зараз ведуться роботи по модернізації мережі у 4, 8, 18 та 20 гуртожитках. Після модернізації в цих гуртожитках також будуть введені нові швидкісні тарифи. В подальшому планується модернізація мережї та введення нового типу доступу у решті гуртожитків. З урахуванням реальних фінансових можливостей визначені наступні терміни завершення модернізації гуртожитків:
  • 2012р. – 4, 20, 8, 18 гуртожитки;
  • 2013р. – 1, 3, 12, 15 гуртожитки;
  • 2014р. – 19, 10, 16, 9 гуртожитки.
В гуртожитках, в яких ще не проведена модернізація локальної мережі, доступ до мережі Інтернет надається відповідно до тарифів з використанням VPN-доступу. Ці тарифні плани мають значно меншу швидкість доступу в порівнянні з тарифними планами з прямим типом доступу, але, нажаль, значно підвищити швидкість без модернізації локальної мережі не можливо. Це пов’язано з тим, що локальні мережі у гуртожитках будувалися студентами самостійно і зараз мають вкрай незадовільний стан. Кабельні системи не враховують будівельних та пожежних норм, використовується некероване активне обладнання, яке не розраховано на великі навантаження, відсутнє центральне та резервне живлення. Тому надавати швидкісні тарифи та гарантувати їх якість в таких умовах технічно неможливо. Крім того, при такій схемі підключення студенти через мережу мають можливість надавати доступ до Інтернет третім особам, що також не дає можливість збільшувати швидкість тарифних планів. На даний момент власним підключенням користується лише близько 28% від загальної кількості студентів, що проживають у гуртожитках з VPN доступом, решта студентів користуються Інтернет доступом нелегально, не дивлячись на те, що це заборонено правилами користування мережею. При збільшенні швидкості доступу, таких нелегальних підключень більшає, оскільки один студент, який має канал 50 Мбіт/с може «перепродавати» Інтернет доступ близько 20 іншим студентам. А забезпечити низьку вартість послуг можливо лише за умови, коли кожний абонент платить за себе. На декілька студентів, які займалися такою протиправною діяльність складено акти та направлено документи в комісію по профілактиці правопорушень. Після модернізації мережі, така незаконна діяльність стає технічно неможливою. Тому у гуртожитках з прямим доступом до мережі процент користувачів складає близько 75% від кількості жителів гуртожитку, що дає можливість вводити швидкісні та недорогі тарифні плани. Також у вартість тарифних планів на VPN закладені витрати на майбутню модернізацію мережі гуртожитків. Тим не менше, з 01.12.2012 будуть введені нові тарифні плани на VPN.

Чому заборонено встановлювати роутери, підключати один тарифний план для всієї кімнати?

Фактично, забороняється не встановлення роутерів, а забороняється надавати послуги третім особам (перепродавати та надавати безкоштовно свій Інтернет канал).
По-перше, це є порушенням правил користування мережею НТУУ “КПІ”;
По-друге, НТО «КПІ-Телеком» прагне запровадити для студентів якомога нижчі тарифи, проте це можливо лише за умови, що кожен студент оплачує тариф ТІЛЬКИ за себе! Це пов’язано з тим, що вартість виділеного каналу 100 Мбіт/с складає близько 3000 грн/міс., цей канал ділиться приблизно на 50 осіб, які використовують його по черзі. Це поширена практика серед абсолютної більшості Інтернет провайдерів, які надають доступ для приватних користувачів, оскільки вартість гарантованого каналу для приватного користувача є занадто великою. Крім вартості Інтернет каналу, до вартості абонплати входить також технічна підтримка, профілактика та заміна обладнання, розвиток капмусної мережі та ін. Всі ці витрати мало залежать від кількості користувачів, які оплачують абонплату, тому, якщо кількість таких користувачів буде зменшуватися шляхом використання проксі серверів чи роутерів, НТО «КПІ-Телеком» буде змушений підвищувати абонплату. Таким чином студенти не отримають жодного виграшу у вартості, а лише зроблять використання послуги менш комфортним та якісним.
Після закінчення модернізації такі дії стануть неможливі і на поточний час, у НТО “КПІ-Телеком” пріоритет направлений на прискорення модернізації та введення DIRECT-Internet, а не витрачання коштів на обладнання для автоматичного контролю за такими порушниками (вартість такого обладнання на рівні модернізації 2-4 гуртожитків).

Чому швидкість доступу не відповідає тарифному плану, локальна мережа працює не стабільно?

На даний момент прямий доступ працює в 6,7,11,13,14,17,21,22 гуртожитках. Тобто, до кожного гуртожитку підведено оптичний кабель, замінено все старе обладнання на кероване та побудована топологія мережі «зірка», з «0» зроблено кабельну систему в коридорах (встановлено короба, проведено виту пару, встановлено розетки у кімнатах, видано патчкорди для підключення). У цих гуртожитках скарги на швидкість майже відсутні та оперативно вирішуються.
У гуртожитках, де модернізація триває, доступ в інтернет працює за технологією VPN. Як показує статистика звернень до служби технічної підтримки, причина незадовільної якості послуги найчастіше зосереджена у локальній мережі гуртожитків. Такі звернення вирішуються методом часткової модернізації проблемних сегментів мережі.
Щодо конкретних цифр, прохання писати на support@kpi.ua або звертатися за телефоном 406-88-88. У кожному конкретному випадку може бути своя причина поганої швидкості. Наприклад, у 20-му гуртожитку проблема існує, т.я. мережа, що підтримується студентами вже перевантажена в деяких сегментах. Поки там модернізація не завершена – мережу обслуговує системний адміністратор, який повинен вирішувати проблему.

Які плани щодо розвитку Wi-Fi покриття на території кампусу?

З 2012 року планується розбудова ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ Wi-Fi мережі у кампусі НТУУ “КПІ”, а саме:
  • покриття найбільш людних місць (у 2012 році):
  • вулиці Політехнічна;
  • основних потокових аудиторій 1, 7, 13-16, 18, 19 корпусів;
  • площі “Знань”;
  • бібліотеки (закінчити);
  • БК “КПІ”.
Загалом планується встановити більше 50 точок доступу.
Планується створити мережу відкритого типу з централізованою системою аутентифікації студентів та співробітників Університету:
  • доступ до ресурсів мережі (центральні інформаційні ресурси, освітні ресурси факультетів, інститутів, кафедр);
  • інтернет-доступ (платний);
  • гостьовий доступ лише на момент проведення масових заходів (конференцій, семінарів, тощо).
План буде корегуватись. Остаточну версію плану на 2012 буде опубліковано на початку 2012 року, т.я. план залежить не тільки від можливості закупки точок доступу, а й від створення системи керування точками доступу. Також, будемо робити опитування, які аудиторії/території краще покрити.




Версія для друкуВерсія для друку